Vrouwen Finale: “Ontknoping in extra tijd en Shoot Outs”

De beslissing tussen de twee beste vrouwenteams uit de Achterhoek, AZSV uit Aalten en DZC’68 uit Doetinchem, tijdens de Finaledag 2023 om de Achterhoek Cup viel in de extra tijd van dit duel. Toen de klok op het scorebord 90 minuten aangaf en de 4e official Jordi Eijgelsheim tien minuten extra tijd op zijn wisselbord liet zien, leek het erop dat Shoot Outs de beslissing gingen brengen. De Shoot Outs kwamen er wel, maar de doelpunten in de extra tijd maakte het superspannend.

door John van der Kamp

DZC’68 VR1 was in goeden doen. Brutaal kwam het team van trainster Jantien van der Zijden Wanrooij veelvuldig in de 16 terecht en kwam niet geheel onverdiend op voorsprong. DZC-spits Britt Temmink wurmt zich in de 28e minuut in de zestien voor AZSV-speelster Merel ter Haar en schiet met enig fortuin de bal binnen (0-1).

De 2e helft breekt aan. Direct vanaf de aftrap krijgt AZSV-captain Judith Westervelt de ruimte om vanaf een meter of 30 op doel te schieten. Enigszins verrast ziet DZC-keepster Suzan van Brenk de bal binnenvallen (1-1). Dan krijgt AZSV een cadeautje van scheidsrechter Gerlof Bril. Na een tackle van DZC-verdediger Beau Rijks op de bal binnen de beruchte lijnen wijst de leidsman naar de stip. Nina Prinsen van AZSV schiet de bal onhoudbaar langs de DZC keepster binnen (2-1). Toch staat het even later weer gelijk. Met een mooi schot weet Marley Renner de stand weer gelijk te trekken (2-2).

Dan gaat de extra tijd in. Maar liefst 10 minuten. Komt er nog een winnaar of valt de beslissing via Shoot Outs? AZSV lijkt daarin te slagen. DZC’68 weet de bal niet uit de zestien te krijgen en Yvana Roesink geeft de bal het laatste zetje (3-2). De spanning is te snijden. De vrouwen uit Doetinchem zetten alles op alles om toch weer de gelijkmaker op het scorebord te krijgen. Jara Hoopman, die na deze wedstrijd afscheid neemt, wordt weer het veld in gedirigeerd. En dan valt na 9 minuten extra tijd toch die gewilde gelijkmaker. Britt Temmink doet iedereen juichen die voor geel-blauw is(3-3).

Shoot-Outs !, want scheidsrechter Gerlof Bril fluit voor de laatste keer en gaan de teams zich voorbereiden voor de beslissing. DZC’68 scoort 2 maal en bij tegenstander AZSV gaat het hopeloos mis, mede door goed keeperswerk van DZC-keepster Suzan van Brenk. Zij ziet de laatste poging van AZSV via haar vingertoppen naast het doel gaan. De wisselbeker gaat naar DZC’68!

Eindrangschikking Categorie Vrouwenvoetbal: De teams van AZSV VRO23 en Vorden VRO23 ontvangen een cheque voor de 3e plaats. Teleurgesteld neemt het team van AZSV en staf de zilveren medailles en cheque in ontvangst. Dan is het winnende team aan de beurt. Voor DZC’68 VR1 liggen de gouden medailles met een cheque klaar en wordt de wisselbeker uitgereikt captain Kyra Smit. Chapeau !