Dubbelslag voor DZC’68. Ook de mannen pakken de wisselbeker na 1-0 winst op Grol.

DZC’68 uit Doetinchem kan terugzien op een zeer succesvolle Finaledag om de Achterhoek Cup. Eerder op deze dag pakten de vrouwen van DZC’68 de titel, nog geen 3 uur later werd de wisselbeker in de categorie Standaard Heren aan DZC’68 1 uitgereikt. En aan deze titel zit de felbegeerde bonuswedstrijd, thuis op eigen terrein, tegen De Graafschap aan vast geknoopt.

door John van der Kamp

Scheidsrechter Ramon Gronouwe gaf even na zes uur het beginsignaal voor de finale bij de mannen, ondanks bij de kassa nog een flinke rij toeschouwers stonden om een kaartje te bemachtigen. Nog nooit eerder werden zoveel bezoekers binnen de poorten gelaten, laat de organisatie weten. Het publiek ging er dan ook goed voor zitten, want de twee clubs in deze finale hebben een succesvol seizoen achter de rug. DZC’68 mocht even ruiken aan de nacompetitie voor promotie en sv Grol sleepte op de slotdag van de competitie in de 2e klasse het kampioenschap binnen.

In het begin dienden voor zowel beide teams enkele scoringsmogelijkheden aan. In de 23e minuut lukte het DZC’68 de score te openen. Vanaf de rechterzijde liet Thomas Kleinlugtebeld met zijn linkervoet een voorzet los, die op het hoofd van Cas Evers belande. Tegendraads kopte Evers de bal langs Grol-doelman Wessel Baarslag binnen (0-1). Nog geen 3 minuten later had DZC’68 zelfs de voorsprong kunnen verdubbelen. Uit een voorzet van DZC-aanvoerder Marijn de Kler sprong de bal voor de voeten van Levi Hermsen. Met een soort sliding ziet hij de bal tegen de paal ketsen en blijft de tussenstand ongewijzigd. Zowel Grol als DZC’68 krijgen mogelijkheden om te scoren. Marijn de Kler schiet iets te gehaast hoog en naast het doel en aan de andere kant krijgt Grol-aanvaller Luc Berentsen een uitgelezen kans om de gelijkmaker op het scorebord te zetten. Zijn inzet gaat echter voorlangs en over de achterlijn. In de slotminuut van de 1e helft lukt het Grol wederom niet om te scoren. Aanvoerder Mart Willemsen kan niet genoeg, de bal uit een vrije trap, zijn hoofd tegen het leder zetten en DZC’68 komt met de schrik vrij.

In de 2e helft gaat het spelbeeld op en neer. Grol is op jacht naar de gelijkmaker en DZC’68 wil de verdediging van Grol verrassen. Na een klein kwartier een 100%e schoringskans van Grol-aanvaller Luc Berentsen. Zijn inzet wordt tot tweemaal toe geblokt door DZC-doelman Glen Elferink, die zijn doel keer op keer schoon weet te houden. Ook de verdediging van DZC’68 blijft attent en Stan Booms voorkomt een mogelijke tegentreffer. In de slotfase lijkt Cas Evers, de maker van de enige treffer tot nu toe, de wedstrijd op slot te gooien. Hij duikt naar de bal, die richting 1e paal komt. Via zijn hoofd gaat de bal helaas langs de 2e paal naast het doel. Ook DZC-invaller Yayla Tolgahan heeft in de slotminuut van de regulaire speeltijd de definitieve beslissing op zijn voeten. Met bal sprint Tolgahan over het halve veld heen, maar schiet te gehaast hoog over.

De extra tijd breekt aan. Iets teveel volgens DZC-trainer Bas van Londen, die de speeltijd via zijn klokje heeft bijgehouden. Mart Willemsen kopt uit een corner de gelijkmaker tegen de touwen, maar de leidsman heeft een overtreding vooraf geconstateerd en het doelpunt voor Grol gaat niet door, tot ergernis van Grol-trainer William Krabbenborg. De laatste kans na 99 minuten speeltijd is voor Grol. Maar het is weer doelman Glen Elferink, die een treffer voorkomt. Grol-aanvaller Tycho Riteco komt met bal in vrije positie en heeft de hoek voor het uitkiezen. Doelman Elferink weet de bal te blokkeren en DZC’68 komt met de schrik vrij. Dan klinkt het laatste fluitsignaal. Het teken voor staf en spelers van DZC’68 om hun doelman Glen Elferink te feliciteren met zijn superdag. Hij is absoluut de “Man of The Match” en zal de wisselbeker voorlopig bij hem thuis kunnen houden.

De clubs VIOD en Longa’30 ontvangen tijdens de prijsuitreiking een cheque voor het behalen van de 3e plaats. Grol moet genoegen nemen met de 2e prijs. Spelers en staf van DZC’68 nemen de gouden medailles in ontvangst. Uit handen van Burgemeester Mark Boumans ontvangen de aanvoerders Marijn de Kler en Robin Faber de felbegeerde wisselbeker en wordt DZC’68 toegevoegd aan het illustere rijtje winnaars om de Achterhoek Cup.