Historie 2012-2023

ACHTERHOEK CUP HISTORIE per seizoen

Hoofdsponsors:

Bordbusters - Seesing Personeel - Facility Groep Nederland

Verslag van editie 1 t/m 11:

De Achterhoek Cup staat nog in de kinderschoenen en start met 30 teams in de Categorie Standaard Heren. Toernooileider is VIOD-voorzitter Anton Seggelinck, die Bordbusters als hoofdsponsor weet te strikken voor 3 jaar. De officiële naam van het toernooi heet dan ook “Bordbusters Achterhoek Cup”. De organisatie bestaat verder uit Eelco Peters (secretaris) en Mark Bisselink (commercieel). Op de finale dag verlenen de VIOD-vrijwilligers Edwin Gerrits en John van der Kamp assistentie.

De finale tussen Concordia Wehl en Longa’30 werd niet op Sportpark Dichteren gespeeld. De reden van uitwijken is dat het hoofdveld van VIOD begin juni in 2013 wordt voorzien van het lang gekoesterde kunstgras. Anton Seggelinck is met DZC’68 overeengekomen dat de finale op Sportpark Zuid wordt gespeeld. Een eenmalige constructie. Voorafgaande van de finale was Longa’30 de absolute favoriet om de 1e editie van de Achterhoek Cup te winnen.Tegenstander Concordia Wehl blufte het team uit Lichtenvoorde al voor rust af en won met grote cijfers.

Na de evaluatie van de 1e editie overweegt de organisatie van de Bordbusters Achterhoek Cup sterk om de volgende editie te spreiden over het gehele seizoen. Door het wegvallen van de zesde klasse zijn er in alle klassen meer teams ingedeeld en daardoor duren de competities langer. De 1e en 2e ronde wordt vóór de winterstop al gespeeld. Deze omzetting levert een groot aantal aanmeldingen op. Er komen bij secretaris Eelco Peters 65 aanmeldingen binnen. De eerste twee rondes worden gespeeld voor de winterstop in de maanden oktober en november. Het plan is om na de winterstop alle duels op Sportpark Dichteren af te werken. Erwin Alofs vult het bestuur aan als penningmeester.

Naast de Heren wordt voor de 1e keer ook een Vrouwentoernooi opgestart. De Heren-finale tussen Spcl. Silvolde en sv Grol wordt door Silvolde met 2-1 gewonnen en neemt de wisselbeker uit handen van Anton Seggelinck in ontvangst.

“We werden beloond van de goede organisatie van het 1e jaar”, vertelt Seggelinck direct na de finale. “Vorig jaar slecht 30 clubs, maar we hadden wel reacties ontvangen dat andere clubs wel mee willen doen. Eerst de kat uit de boom kijken, oftewel “kieke wat ut wordt”, op z’n Achterhoeks. Met de vrouwenteams erbij dit keer 83 teams”, aldus Seggelinck. De vrouwenfinale tussen FC Gelre en SDOUC werd gewonnen door FC Gelre. Als test werd de finaledag in 2014 opgestart met een G-voetbalwedstrijd, die door vv Doetinchem werd gewonnen.

De Achterhoek is na 2 edities een nieuw amateurvoetbaltoernooi rijker. De winnaar speelt als bonus een thuiswedstrijd tegen De Graafschap en het toernooi heeft aangepaste regels. Zo moeten spelers die tijdens wedstrijden een gele kaart krijgen, 10 minuten naar de kant. Een tweede gele kaart betekent veldverwijdering. Gele kaarten worden niet doorgegeven aan de KNVB, de rode kaarten wel. De wedstrijden in de Categorie Standaard Heren staan onder leiding van het Scheidsrechtersvereniging Doetinchem en omstreken. Een partner waar de organisatie op kan bouwen! Het bestuur krijgt met John van der Kamp versterking, die de taken webmaster en social media oppakt. Henk-Willem Wink ondersteunt het Vrouwenvoetbal.

Voor de tweede maal wint FC Gelre het Vrouwentoernooi en DZSV uit Dinxperlo wint de finale bij de Heren. Tegenstander 3e klasser v.v. Doetinchem wordt met 9-0 verslagen. Uit handen van de scheidsrechtersvereniging Doetinchem ontving FC Trias de Fair Play Trofee.

 

 

In het seizoen 2015-2016, de 4e editie, werd er voor het eerst gekozen voor het Champions League-model (gestart met een poulefase) voor zowel de categorie Standaard Heren als de nieuwe categorie Jeugd Onder 15, oftewel JO15. De nummers 1 en 2 van iedere poule plaatsen zich voor de volgende ronde. Eventueel aangevuld met enkele beste nummers 3 om een goed verloop qua aantal teams te krijgen.

De organisatie van de Achterhoek Cup wordt aangevuld met Nils Vriezen en Manfred Wieben, die de categorie Jeugd Onder 15 op zich nemen.

Titelverdediger DZSV wint voor de 2e keer op rij de Heren-finale van DZC’68 na shoot-outs. FC Gelre is voor de 3e keer succesvol in het Vrouwentoernooi en wint van DVC’26 VR1. Bij de Jeugd Onder 15 heeft sv Grol de primeur en weet na shoot-outs de finale van Concordia Wehl te winnen. De Fair Play Trofee is dit jaar voor FC Eibergen.

Met ingang van de 5e editie is Seesing Personeel de nieuwe hoofdsponsor voor de aankomende 4 jaar. De Achterhoek Cup kent meerdere sponsoren, zoals Trade Med, Risk, Brandpepper, de Terborgse Wijncentrale en de kledingleverancier uit Dinxperlo Sport Eleven. De loting vindt plaats in de DRU te Ulft, voorafgaande van de opname van een TV-programma over sport in de Achterhoek. Voor de Achterhoek Cup komen enkele trainers en voorzitter Anton Seggelinck aan het woord. Het bestuur van de Achterhoek Cup krijgt met Jos Middelkamp een nieuwe secretaris. Ook het wedstrijdsecretariaat krijgt bij de JO15 een wijziging. Bas Vink neemt de taken over van Nils Vriezen en gaat Manfred Wieben ondersteunen. AZSV uit Aalten pakt de titel bij de categorie Standaard Heren na winst op Concordia Wehl. De Aaltenaren waren in de finale veel te sterk voor tweedeklasser Concordia Wehl: 6-3. FC Gelre won van de Vrouwen van de Witkampers en bij de Jeugd Onder 15 ging de wisselbeker naar DZC’68, die met 4-2 won van Warnsveldse Boys.

 

De 6e editie bij de Heren staat bol van grote uitslagen in de poulefase. Zo wint DZC’68 met 8-0 van HC’03, Spcl. Silvolde wint met dezelfde cijfers van Eibergen en Kilder wint met 7-2 Dierensche Boys. Dit vraagt om het speelplan te herzien, mede dat o.a. de clubs VIOS Beltrum en Spcl. Neede zich terug trekken, door onvoldoende spelers tijdens doordeweekse wedstrijden. Binnen de organisatie volgen enkele wijzigingen. John van der Kamp en Henk-Willem Wink leggen hun taken neer. Carlijn Veenes pakt de taak webmaster en social media op.

Door te weinig animo is er geen Vrouwentoernooi dit jaar. Bij de Jeugd Onder 15 wint sv Grol voor de tweede maal de wisselbeker, na 3-1 winst op FC Eibergen. De titel bij de Heren gaat naar Spcl. Silvolde. De 1-0 was voldoende voor de winst tegen DZC’68. Rick Bouwmeister scoorde 10 minuten voor tijd het enige doelpunt. De Fair Play Trofee werd uitgereikt aan SDOUC uit Ulft.

Voor 7e editie in het seizoen 2018-2019 heeft de organisatie het een en ander veranderd. De categorie Jeugd Onder 15 blijft zich vasthouden aan het Champions League model, maar de categorie Standaard Heren start direct met een knock-outsysteem. Voor de categorie Vrouwenvoetbal is er een combinatie gevonden tussen het Champions League-model en het knock-outsysteem. In het Champions League-model worden er standaard 3 wedstrijden in de poulefase gespeeld. De nummers 1 en 2 uit iedere poule gaan door naar de knock-outfase, met daarbij de beste nummers 3 zo nodig. Het bestuur krijgt enkele wijzigingen. Hanneke Neijenhuis wordt de wedstrijdsecretaris bij de categorie Vrouwenvoetbal. Voorzitter Anton Seggelinck geeft op 1 januari 2019 het stokje door aan secretaris Jos Middelkamp. Bas Teunissen wordt de nieuwe secretaris.

AZSV uit Aalten wint voor de 2e keer de Achterhoek Cup gewonnen. De finale tegen DZC’68 eindigde in 1-1, waarna de zaterdaghoofdklasser de shoot-outs beter nam. DZC’68 kwam door Nick Abbink op voorsprong. In de 2e helft scoorde Robinn Thuss de gelijkmaker. In de shoot-outs wist AZSV-keeper Jasper te Kolste tweemaal een shoot-out te keren. Bij de Jeugd Onder 15 pakte Reunie uit Borculo te titel na winst op Spcl. Lochem.

De Fair Play Trofee werd uitgereikt aan VVG’25 uit Gaanderen.

FACILITY GROEP NEDERLAND is voor 3 jaar de nieuwe hoofdsponsor van de Achterhoek Cup. Zij verzorgen dagelijks bij bedrijven en instellingen het schoonmaakonderhoud, bouwkundig onderhoud, catering en of ongediertebestrijding. Bij de Facility Groep Nederland werken echte facilitaire specialisten! Het bestuur krijgt met Clemens Wildenborg een aanvulling voor het wedstrijdsecretariaat.. Bram Schleedoorn gaat Hanneke assisteren bij de tak Vrouwenvoetbal.

Het speelplan bij de Standaard Heren krijgt opnieuw een wijziging. M.i.v. het seizoen 2019-2020 kunnen clubs voor de categorie Standaard Heren met meerdere teams inschrijven. Zo kunnen ze zich inschrijven met het standaard eerste elftal, maar ook met een Onder 23-team.

Ook de Achterhoek Cup krijgt te maken met COVID-19. Wij vinden het spijtig dat deze editie van de Facility Groep Nederland Achterhoek Cup ten einde komt zonder finaledag en winnaars. Echter handelen wij uiteraard naar gestelde richtlijnen door de overheid en staat gezondheid voorop.

Voor de 9e editie, seizoen 2020-2021, is er een extra element toegevoegd aan het knock-outsysteem bij de Heren en Vrouwen: de herkansingsronde. De herkansingsronde wordt gespeeld na de eerste ronde, waardoor de verliezers nog een kans krijgen om zich terug te vechten in het toernooi. Hierdoor spelen alle deelnemende teams minimaal twee wedstrijden en maken ze meer kans om verder te komen in het toernooi. Tevens wordt in alle categorieën in de poulefase bij de Jeugd Onder 15 en in de eerste 2 rondes  bij de Heren en Vrouwen rekening gehouden met het speelniveau van teams en de reisafstand.

Er zijn enkele bestuurswijzigingen. Clemens Wildenborg doet een stapje terug en wordt door voorzitter Jos Middelkamp bedankt met een bloemetje en cadeaubon.

John en Tanja van der Kamp komen namens VIOD het organisatieteam van de Achterhoek Cup ondersteunen. Tanja pakt de categorie JO15 op en John neemt de verantwoording voor wedstrijdsecretariaat bij de categorie Standaard Heren.  

 

Helaas heeft de organisatie van de Facility Groep Nederland Achterhoek Cup moeten besluiten om de voortzetting van de 9e editie definitief te beëindigen. Dit besluit heeft enige tijd op zich laten wachten daar de hoop aanwezig was om rond medio april het toernooi in welke vorm dan ook voort te kunnen zetten.

Zoals een ieder ervaart laten de huidige Corona ontwikkelingen en maatregelen het ons niet toe om in teamverband te kunnen voetballen, waardoor we voor de 2e keer het toernooi niet in z’n volledigheid kunnen afsluiten.

De organisatie van de Achterhoek Cup is al vroeg gestart met de inschrijving. Op 1 augustus 2021 telt het wedstrijdsecretariaat 52 inschrijvingen bij de Categorie Standaard Heren en 20 teams bij de Jeugd Onder 15. Het Vrouwenvoetbal krijgt de naam mee Categorie Vrouwenvoetbal ipv Standaard Vrouwen. Van de 25 aanmeldingen doen ook lagere vrouwenteams mee en twee teams uit de leeftijdsgroep MO19. Voor dit seizoen staat de 10e editie op het programma. Om dit lustrum te vieren is een nieuwe website gelanceerd en komt op de finaledag Lucky Ajax op bezoek.

Het samenwerkingscontract met De Graafschap wordt verlengd en hiermee blijft de hoofdprijs een thuiswedstrijd voor de winnaar van de Achterhoek Cup tegen De Graafschap in stand. Deze wedstrijd wordt gespeeld in tijdens de voorbereiding van het nieuwe voetbal seizoen in de maand juli.

 

Tanja van der Kamp kan haar werkzaamheden voor de Achterhoek Cup niet meer combineren en doet een stapje terug. Voorlopig nemen John van der Kamp en Jos Middelkamp deze taak waar en wordt gezocht naar een geschikte kandidaat voor de categorie Jeugd Onder 15. Uit handen van voorzitter Jos Middelkamp wordt Tanja bedankt met een bos bloemen en een cadeaubon. 

Carlijn Veenes stopt na 4 jaar als webmaster/social media functionaris. Deze functie wordt nu weer vervuld door John van der Kamp, die voorheen de commerciële uitingen op zich nam.

De finaledag op zaterdag 25 juni 2022 werd opgeluisterd met een extra wedstrijd ivm het 10-jarig bestaan  van de Achterhoek Cup. Oud-profs van Ajax, het team “Lucky Ajax”, trad aan tegen de Oldstars van De Graafschap en VIOD. Ruim 1000 bezoekers passeerden deze feestelijke finaledag de toegangspoorten op Sportpark Dichteren.

SDOUC uit Ulft wint de finale Categorie Standaard Heren. sc Varsseveld wordt met 2-0 verslagen. Bij het Vrouwenvoetbal pakt AZSV uit Aalten de titel na een 3-0 winst op DZC’68. De wisselbeker bij de categorie Jeugd Onder 15 is voor het JO15-1 team Ulftse Boys/SDOUC/GWVV/NVC/Etten. Shoot-Outs brachten de beslissing in het voordeel van het team uit Ulft na een 1-1 eindstand.  De Fair Playbokaal werd door de scheidsrechtersvereniging SDO uitgereikt aan VIOS Beltrum.

 

Direct na de finaledag in 2022 is de inschrijving opengesteld voor de editie 2022-2023. Na 4 weken hebben zich ruim 50 teams aangemeld. De inschrijving staat open t/m 31 augustus. Op woensdag 7 september is de loting. In de eerste week van oktober wordt gestart met deze editie.

Aanmelden kan men voor de categorie Standaard Heren/O23 teams, de categorie Vrouwenvoetbal (1e elftallen en O23 teams) en voor de categorie Jeugd Onder 15. Voor deze laatste categorie kan men naast de JO15-1 teams  ook een compleet meisjesteam inschrijven (MO15-1). Bij voldoende deelname (minimaal 8 teams) volgt een finalewedstrijd tussen de twee beste MO15 teams op de finaledag in 2023.

De O23 teams Heren als de O23 teams Vrouwen spelen eerst afzonderlijk en stromen pas tijdens de kwartfinale in.     

Voorzitter Jos Middelkamp legt de bestuurshamer neer en de organisatie is op zoek naar een nieuwe voorzitter, die samen met de andere bestuursleden en teamleden van het wedstrijdsecretariaat verder vorm gaat geven aan de ambities en de toekomst van de Achterhoek Cup. Het wedstrijdsecretariaat Jeugd Onder 15 heeft nog geen invulling en de organisatie is op zoek naar een geschikte persoon die het team wedstrijdsecretariaat kan ondersteunen.  

Finaledag 2023: DZC’68 wint met 1-0 van sv Grol in de finale Categorie Standaard Heren. Burgemeester Mark Boumans reikte de Wisselbeker en medailles uit. Bij het Vrouwenvoetbal weet dit maal DZC’68 VR1 de titel na Shoot-Outs tegen AZSV VR1 op te eisen. De wisselbeker bij de categorie Jeugd Onder 15 (teama JO15-1) is voor Vorden JO15-1, na 3-1 winst op VIOD JO15-1.  Voor de eerste keer de Finale voor de MO15-1 teams. De eer om de nieuwe wisselbeker gaat naar FC Dinxperlo MO15-1, na 3-0 winst op Longa’30 MO15-1. De Fair Play Cup is voor het O23 team van SDOUC uit Ulft. en werd uitgereikt door de scheidsrechtersvereniging SDO. Het was een succesvolle Finaledag op zaterdag 1 juli met een record aantal bezoekers.