Oprichting & Opzet

Bestuursleden van v.v. VIOD uit Doetinchem o.l.v. voorzitter Anton Seggelinck, hebben in het jaar 2012 het initiatief genomen om de Achterhoek Cup te organiseren. Een jaarlijks terugkerend voetbaltoernooi voor alle amateurclubs uit de Achterhoek en omstreken. Alle Standaard Heren en Vrouwenteams , maar ook  Jeugd Onder 15 teams (JO15-1/MO15-1) uit de Achterhoek en omstreken kunnen zich aanmelden.

De wedstrijden worden op de deelnemende sportparken gespeeld. Alleen de wedstrijden in de halve finale en de finale van dit jaarlijkstoernooi worden afgewerkt op Sportpark Dichteren (vv VIOD) in Doetinchem, de thuishaven van de Achterhoek Cup.

De Achterhoek Cup is een nieuw initiatief voor de Achterhoek, een rijk gebied als het amateurvoetbal betreft. Een toernooi voor eerste elftallen, met als hoofdprijs een thuisduel tegen De Graafschap. Dit duel vindt plaats in de voorbereiding van het volgende seizoen. Het knock-out toernooi is een initiatief van vv VIOD, in samenwerking met De Graafschap. De scheidsrechtersvereniging Doetinchem en omstreken heeft haar volledige medewerking toegezegd en draagt zorg voor de scheidsrechters tijdens alle duels. De halve finales worden geleid door een neutraal trio. Bij alle finale wedstrijden wordt deze aangevuld met een 4e official.

Een noviteit is dat een gele kaart bestraft wordt met een tijdstraf van 10 minuten. Deze regel is echter in 2018 aangepast. Gele kaarten worden wel genoteerd, maar niet gemeld bij de KNVB, waardoor dit geen gevolgen zal hebben voor competitie en/of nacompetitie wedstrijden. Bij twee gele kaarten volgt automatisch een schorsing voor de eerst volgende Achterhoek Cup wedstrijd. Een rode kaart wordt wel gewoon afgehandeld volgens de normen van de KNVB. Bij de Jeugd Onder 15 is er bij ’n gele kaart een 10 minuten tijdstraf. Bij een 2e gele kaart in de zelfde wedstrijd volgt een veldverwijzing.

De wedstrijden om de Achterhoek Cup hebben enkele afwijkende regels. Zoals de intrap ipv een ingooi en het aantal wissels. 

Het toernooi wordt financieel mogelijk gemaakt door een hoofdsponsor en subsponsors. Ook zijn er partners die dit toernooi ondersteunen. De organisatie is in handen vanuit VIOD Doetinchem. VIOD en De Graafschap hechten er grote waarde aan dat de rode draad van het toernooi moet zijn: ‘Zonder respect geen voetbal’… niet alleen nú maar áltijd!

Fair Play Cup: Na elke gespeelde wedstrijd bij de Standaard Heren geven de scheidsrechters van SDO een cijfer aan de teams omtrent sportiviteit. Op basis van deze cijfers wordt er aan het eind van het toernooi één team verkozen tot sportiefste team van het toernooi en beloond met de Fair Play Cup. Deze wisselbeker wordt uitgereikt door Scheidsrechters Vereniging Doetinchem en Omstreken.

Bonus voor de Achterhoek Cup winnaar: thuis tegen De Graafschap: De Achterhoek Cup winnaar krijgt 50% van de recette (na aftrek van kosten) van de wedstrijd tegen De Graafschap en behoudt alle inkomsten rondom die wedstrijd. De Graafschap zal haar 50% van de recette van deze wedstrijd terug laten vloeien naar het Regionaal Samenwerkingsverband Voetbal Jeugdopleidingen (RSVJ). Het RSVJ is het samenwerkingsverband met de amateurverenigingen in Gelderland. Vanwege de connectie met De Graafschap en deze afspraak, moeten de teams in de categorie Standaard Heren aangesloten zijn bij het RSVJ om mee te kunnen doen aan het toernooi.

Deze bonuswedstrijd staat onder leiding van een afvaardiging van de SDO. De kosten hiervan dient eerst van de recette inkomsten worden afgetrokken.