Longa’30, AZSV, RKZVC en SDOUC naar Achtste Finale

Ondanks de sneeuwval eerder die dag, konden alle vier wedstrijden toch gespeeld worden. In de middag kreeg de organisatie van de Achterhoek Cup het signaal dat de kunstgrasvelden sneeuwvrij waren en die avond op de gebruikelijk tijd worden afgetrapt. De uitslagen geven aan dat het tot de laatste minuut er spannend was, welke clubs de tickets voor de Achtste Finale wisten te bemachtigen. In Gaanderen werd de wedstrijd tussen VVG’25 en AZSV zelfs beslist met Shoot-Outs. De clubs Longa’30, AZSV, RKZVC en SDOUC waren succesvol en zitten in de koker bij de loting van de Achtste Finale.

door John van der Kamp

FC Zutphen – LONGA’30  2-3 (1-2)

Ook in Zutphen was het dinsdagavond bitterkoud, maar beide teams hadden de supporters een interessante wedstrijd te bieden. Thom Berendsen opent na een snelle aanval in de 21e minuut de score voor de gasten (0-1) uit Lichtenvoorde en binnen 10 minuten weet hij ook de 2e treffer op zijn naam te zetten, na balverlies in de opbouw van de thuisclub. Longa’30 schakelt na de 0-2 voorsprong iets terug en de gastheer profiteert daar direct van. FC Zutphen speler Zidane El Hadouchi scoort fraai de tegentreffer (1-2). Met deze stand stuurt scheidsrechter Stefan Vos de teams, na wat extra tijd, naar de warme kleedkamer. Ook de toeschouwers pakken een bakkie koffie of thee in de sfeervolle kantine.

In de 2e helft lijkt het voor Longa’30 de goede kant op te gaan. Het is wachten op de derde treffer. Maar FC Zutphen-speler Tim Scholten steekt hier een stokje tussen en scoort van afstand de 2-2 en hierdoor is de thuisclub volledig terug in de wedstrijd. In de 65e minuut komt Longa’30 onverwachts weer op voorsprong, nu door een doelpunt van Sybe Heutinck, die vanuit een onoverzichtelijke situatie in de zestien scoort (2-3). Komt de thuisclub nog langszij? Longa’30 krijgt wel de mogelijkheden om de wedstrijd op slot te gooien. Invaller Mika Boonders weet een voorzet niet te benutten. Dan komt Longa goed weg als doelman Dyon Esink een fout maakt, maar gered wordt door een overtreding op de doelman. Dan vindt de leidsman het genoeg en trekt Longa’30 een welverdiende 2-3 overwinning over de streep. Voor het team van FC Zutphen-trainer Mark Horsman is het einde toernooi en kan zich volledig richten op de competitie. Longa’30 kan de strijd aangaan om de eindfase van deze editie om de Achterhoek Cup te gaan halen.

VVG’25 – AZSV  1-1*  (0-0) *AZSV wns

Scheidsrechter Ramon Gronouwe en zijn assistenten Lars Westendorp en Jurgen Maatkamp hadden een zware klus aan deze wedstrijd. Een gelijk opgaande wedstrijd, waar beide clubs het elkaar zeer moeilijk maakte. VVG’25 trainer Ties Evers startte met 3e elftal-speler Serkan Gul en uit het 2e Ceriljo van Werven in de basis. Voor rust nog geen doelpunten en in het tweede deel opende de thuisclub VVG’25 de score. Een fraai doelpunt in de 56e minuut van Patrick Pastoor (1-0) schudde tegenstander AZSV uit Aalten wakker. Lang beleef de tussenstand van 1-0 op het scorebord staan. Beide clubs kregen kansjes om te scoren, maart slaagden daar niet in. Tien minuten voor tijd valt dan toch de gelijkmaker. AZSV-middenvelder Niek te Veluwe mag vanaf de stip de gelijkmaker scoren. VVG’25 doelman Milan Pothof duikt naar de goede hoek, maar de bal verdwijnt langs de doelman in het net (1-1). De extra tijd gaat in, maar gescoord wordt er niet meer en beide teams maken zich op voor de beslissende Shoot-Outs reeks. VVG’25 weet hieruit niet te scoren. AZSV weet er wel twee te benutten en sluit zich aan bij de clubs in de Achtste Finale. De organisatie ziet VVG’25 bij de volgende editie weer graag terug en wenst het team uit Gaanderen veel succes toe in de competitie.

HSC’21 – RKZVC  1-2  (1-1)

Hoewel HSC ’21 Haaksbergen de nodige reservespelers op het veld had staan, domineerde de thuisclub grotendeels de wedstrijd. RKZVC verdedigde echter prima, meestal ruim buiten de zestien-meter. En als de Haaksbergenaren al eens schoten, stond hun vizier niet erg scherp. De 1-0 voor HSC ’21 blijkt eigenlijk een gelukstreffer te zijn. Een vrije trap van HSC’21-speler Yannik de Vries wordt door iedereen gemist en stuitert het doel binnen. Aanvallend had de gasten uit Zieuwent niet zoveel in te brengen, maar weten na een goede counter wel te scoren. Een pass van Bart te Focht komt bij Tijn Hoenderboom terecht en schuift de bal onder de keeper door het doel in (1-1). Nog voor rust schiet HSC ’21 wel enkele keren binnen de palen, maar keeper Joël Paijers (ingevallen voor de geblesseerde Rutger Tenhagen) weet zijn doel schoon te houden.

Het spelbeeld is na rust hetzelfde. HSC ’21 heeft veelal balbezit, maar meestal het gevaar houdt op bij zo’n 30 tot 40 meter vanaf het doel. Een Zieuwentse counter in de 53e minuut levert achteraf de winnende treffer op voor RKZVC. Tijn Hoenderboom controleert een lange bal prima, draait zich vrij en schiet van buiten de zestien-meter de bal met een fraaie krul in de linkerbovenhoek. Onhoudbaar (1-2)! Daarna krijgt Siebe Klein Goldewijk van RKZVC nog een mooie kans vanuit een lage voorzet van medespeler Björn Doppen. Zijn schot is hard, maar gaat recht op de keeper. Naarmate het eind dichterbij komt, begint HSC ’21 steeds meer druk te zetten en hanteert de hoge bal voor doel. In de lucht zijn de verdedigers van RKZVC echter heer en meester en al vechtend trekken de bezoekers de 1-2 overwinning over de streep. RKZVC naar de laatste 16, voor HSC’21 is het toernooi ver en uit.

FC Trias – SDOUC  1-2  (1-1)

Al eerder hadden beide clubs een duel in de beker tegen elkaar gespeeld in dit seizoen. Dezelfde uitslag van 1-2 in die wedstrijd, stond ook dinsdagavond na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Erno Hannink op het score bord. Bij rust was de stand nog gelijk (1-1).

Voor het team van SDOUC-trainer Sander Hoopman scoorde Kees van de Pavert en Mete Karabult de twee doelpunten. De treffer van FC Trias werd voor rust gescoord door aanvoerder Jorrit Bremers.