Graafschap/MVVA MO23 zorgt voor sensatie door verdiende zege op titelverdediger DZC’68 VR1

De Graafschap/MVVA MO23-1 heeft woensdagavond tijdens de Halve Finale om de Achterhoek Cup voor een daverende sensatie gezorgd. Het talententeam met speelsters uit de MO16 en MO17 teams kegelde zonder pardon titelverdediger DZC’68 VR1 uit het toernooi en speelt op zaterdag 29 juni de Finale tegen de kampioen uit de 1e klasse AZSV VR1. In de 1e helft verzuimde DZC’68 een ruimere afstand te nemen en kreeg na nog meer blessureleed in de slotfase de deksel op de neus. Na de gelijkmaker waren de jonge meiden van de talentenschool niet meer te houden en de 3-1 overwinning was nog niet eens geflatteerd. Dit belooft wat in de Finale.

door John van der Kamp

Vooraf had deze wedstrijd een “appeltje-eitje” moeten zijn. Maar eerlijk gezegd, zat het de Doetinchemmers ook deze avond niet mee. Een lange lijst van geblesseerde spelers werd tijdens de wedstrijd nogmaals aangevuld met 2 speelsters, die noodgedwongen met een fikse blessure de wedstrijd moesten staken.

DZC’68 kwam goed uit de startblokken en het team van trainer Arjan Engel kwam na de eerste beste aanval op een 0-1 voorsprong. Na een aanval over links legde DZC-aanvaller Suus Waterham de bal panklaar voor de voeten van Beau Buser, die de bal al na 2 minuten hoog tegen de touwen schoot (0-1). Het duurde even, maar De Graafschap kon naast het verdedigen ook aan aanvallen denken en liet zelfs een kansje op de gelijkmaker onbenut. Als DZC-keepster Suzan van Brenk de gelijkmaker voorkomt, denken de Graafschap-supporters even later dat de armen nu wel omhoog kunnen. Vanaf de 16 schiet Milou Zeijseink op doel en ziet de bal net naast de kruising tegen het vangnet belanden. Op slag van rust strekt Suzan van Brenk weer de armen om de bal uit de rechterbovenhoek te tikken en zo komt De Graafschap niet aan scoren toe, waar ook DZC’68 vergeet de tussenstand naar een grotere voorsprong te schieten.

In de 2e helft is het snel zichtbaar hoe de verschillen zijn. Naar mate de wedstrijd vordert komt De Graafschap steeds beter in het spel. Op conditioneel vlak legt DZC’68 het af en heeft de pech dat blessures nog meer het team ontregelt. De Graafschap ruikt haar kans, maar stuit steeds op een hechte defensie. Er is geen doorkomen aan en voorsprong van DZC’68 blijft in takt. Nadat trainer Twan Meerdink drie verse Graafschap-speelsters binnen de lijnen brengt, krijgt Linde Geltink na een goede aanval de bal in de voeten aangespeeld en heeft de hoek voor het uitkiezen. Maar ook deze kans wordt niet benut. Een van de opvallendste spelers van deze avond is nummer 9 van De Graafschap Sterre Visser. Keer op keer zoekt zij listig het doel op, kapt een tegenspeler uit en komt oog in oog met Suzan van Brenk. Weer is de doelvrouw van DZC’68 een obstakel. Tien minuten voor tijd, denkt het publiek wederom dat de gelijkmaker valt. Na een combinatie tussen invaller Zoey Verheij en Noni-Rose Joseph gaat de bal rakelings naast het doel.

De klok staat op 86 minuten en dan is het eindelijk zover. De verdiende gelijkmaker valt binnen en direct hierna komt De Graafschap zelfs op een 2-1 voorsprong. Linde Geltink en Rafa Rothman weten beiden wonderschoon te scoren. DZC’68 stuurt iedereen naar voren, zelfs aanvoerder Kyra Smit verlaat haar post achterin om een gelijkspel te forceren. De extra tijd tikt weg en De Graafschap profiteert van de geboden ruimte. Na de 3-1 van Noni-Rose Joseph stuift de gehele reservebank het veld in.

Dan vindt scheidsrechter Cor Peitsman het genoeg en fluit voor de laatste maal. Na dit eindsignaal vallen de speelsters van De Graafschap/MVVA MO23-1 elkaar in de armen en klinkt er een groot gejuich met een daverend applaus vanaf de tribune. Dit hebben ze dan even mooi geflikt, na die magere 1e helft. Een resultaat waar dit team trots op mag zijn. De kers op de taart is de finale tegen AZSV VR1. Chapeau!

Foto van de slotminuut waar de staf en reserve speelsters wachten op het eindsignaal.