Finale JO15-1: Vorden verslaat VIOD. Niek Lieverdink scoort 2 maal.

Doetinchem – 1 juli 2023: Het team van trainer Ruud van der Linden vv Vorden JO15-1 heeft in een enerverende wedstrijd tegenstander VIOD JO15-1, na een 0-1 ruststand, met 3-1 verslagen en neemt de wisselbeker mee naar Vorden.

door John van der Kamp

De “Man of the Match” is ongetwijfeld Vorden aanvaller Niek Lieverdink die tweemaal scoorde. Een aantal gele en rode kaarten ontsierden deze finale, die terecht door Vorden werd gewonnen.

Ondanks de achterstand, door een doelpunt van VIOD-aanvoerder Julian Kuster, kwam Vorden in de 2e helft sterk terug en talent Mees Enzerink scoorde gelijkmaker. Hierna was het de beurt aan Niek Lieverdink die binnen vier minuten tweemaal scoorde. VIOD JO15-1 probeerde er alles aan om tegen te scoren, maar had echter geen geluk bij de afronding en Vorden-keeper Bauke Klein Kranenbarg keepte een van zijn beste wedstrijden.

Na het laatste fluitsignaal gingen de spelers en staf van Vorden uit hun dak en namen dankbaar de medailles, een geldprijs en de wisselbeker in ontvangst. Voor VIOD ook een geldprijs met de zilveren medailles. Het team van trainer Kevin Bischoff eindigt als 2e en mag terugkijken op een geslaagd toernooi. Nog nooit eerder heeft een VIOD-team in de Achterhoek Cup historie een finaleplaats behaald. De teams van ZZC’20 JO15-1 en sc Varsseveld JO15-1 ontvingen een geldprijs voor de 3e plaats in de eindrangschikking.

Foto’s: Matchshots vv Vorden

Foto’s: Achterhoek Cup volgen zsm.

Foto’s: Henk den Brok

KLIK op de EERSTE foto om door te gaan naar het totale FOTOALBUM op MYALBUM

KLIK OP DEZE FOTO OM DOOR TE GAAN NAAR HET TOTALE FOTOALBUM

Klik op de afbeelding om door te gaan naar deze samenvatting op Youtube.

VERSLAG: Uitgebreid verslag van de Finale JO15-1

Vorden JO15-1 wint finale Achterhoek Cup door prima 2e helft: door Marc van der Linden (vv Vorden)

Een finale is altijd een aparte wedstrijd en zelden of nooit hebben in dit soort wedstrijden de voetbalhoogstandjes de overhand en meestal zijn het ook nog eens draken van wedstrijden om naar te kijken, maar vergoed de spanning veel. Vanmorgen stond er voor JO15-1 voor de tweede keer achter elkaar ook weer zo’n finale op het programma en één helft leek het inderdaad zo’n typische finalewedstrijd te worden voor v.v. Vorden. Vorig jaar traden zijn aan als ‘underdog’ tegen SDOUC e/o en sleepten zij er na 70 minuten een keurige 1-1 uit het vuur , maar verloren zij na shoot-outs. Dit jaar wilde het succesvolle team van trainer Ruud van der Linden en Dion Besselink en Michel van Peijlen persé het seizoen met het kampioenschap in de Hoofdklasse en de 2e plaats en promotie vanuit de 6e divisie, goed afsluiten door de finale te winnen. Daar leek het echter niet op tijdens de 1e helft, want de eveneens uitstekend presterende tegenstander van dit seizoen, VIOD JO15-1, was heer en meester en stond met rust verdiend met 1-0 voor. De 2e helft werd de wedstrijd volledig omgedraaid en domineerde Vorden JO15-1 het spelbeeld en scoorden zij ook nog eens op precies de juiste momenten. Door een 3-1 overwinning kwam de Achterhoek Cup nu wel bij v.v. Vorden terecht en sluit Vorden JO15-1 niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de gehele vereniging het seizoen 2022-2023 in stijl af. Al was het wel weer zo’n typische finale-wedstrijd ….

In de laatste maand van dit seizoen was het bij Vorden JO15-1 al vaker voor gekomen: Een draak van een 1e helft spelen en het dan alsnog in de 2e helft helemaal omgooien en toch gewoon winnen. Uit tegen Sp. Lochem stonden ze met rust met 1-0 achter en wonnen zij in de 2e helft nog nipt met 3-2. In de halve finale van de Achterhoek Cup was het met rust zelfs 0-2 voor ZZC’20, maar won de JO15-1 in een uitstekende 2e helft alsnog met 5-3 en ook vandaag was dit scenario aan de orde. Ondanks een redelijk tot goed begin in de eerste 5 minuten, was het de rest van de 1e helft ver onder de maat voor Vorden JO15-1. Op alle vlakken was VIOD de betere partij en daarom ook de dominante en bepalende ploeg. Aan de bal was het bij Vorden allemaal erg onrustig, matig en zonder idee en zonder overtuiging. Verdedigend ging het nog wel en vooral het centrale duo, Jorn Leegstra en Jelmer van Zeeburg, en mandekker Sem Korenblek, zorgden er samen met keeper Bauke klein Kranenbarg voor dat vele doelpogingen op het laatste moment toch nog onschadelijk werden gemaakt. Want door het matige spel aan de bal bij Vorden, was tegenstander VIOD JO15-1 de bovenliggende partij en had het constant het initiatief en verscheen het ook regelmatig zeer dreigend op de helft van Vorden. Door het goede optreden van keeper Bauke leek het een tijd lang ook nog gewoon 0-0 te blijven, maar op een vrije trap van 25 meter met onvoldoende zicht direct voor hem, was ook hij kansloos en vandaar dat het na 20 minuten toch nog 1-0 werd. In de periode daarna kwam VIOD zeker nog drie keer gevaarlijk in de 16-meter en waren zij ook met voorzetten, afstandsschoten en dooie moment regelmatig gevaarlijk. Naast de vele ‘normale’ reddingen, handelde Bauke twee keer op meer dan uitmuntende wijze, want in een 1:1 situatie hield hij de bal keurig met de voet tegen en op een krullend afstandsschot  reageerde hij zeer attent en tikte de bal tot corner uit de voor hem rechterhoek. Kwam Vorden JO15-1 dan helemaal niet in het stuk voor? Jawel, twee keer werd er vanaf de rechterkant door Sem Korenblek en één keer aan de linkerkant door Gijs Meijer een aanval opgezet, maar tot een gevaarlijke voorzet kwam het niet.  Symptomatisch voor de 1e helft bij Vorden JO15-1, was de laatste inschop die Niek Lieverdink als linksback mocht nemen. Bij de Achterhoek Cup zijn er geen inworpen, maar intrappen met 1 pas aanloop. In plaats van deze ballen gewoon terug te leggen op de altijd vrij staande laatste man en daarmee over de grond aan het voetballen te komen, werd in de gehele 1e helft de bal op het laatst lukraak naar voren geknald en zodoende telkens ingeleverd bij de overmacht van verdedigers bij VIOD. De voorhoedespelers van Vorden JO15-1 kwamen zodoende niet op de juiste wijze aan de bal, de middenvelders bleven maar gewoon staan omdat ze de bal liever niet wilden hebben en de verdedigers baalden als een stekker omdat hun inspeelpasses (trappen naar voren) telkens ingeleverd werden.

Wat er in de rust is gezegd in de kleedkamer, zal altijd een een raadsel blijven, maar na vijf minuten in de 2e helft was Vorden JO15-1 al drie keer in de 16-meter terecht gekomen, terwijl in de gehele 1e helft er geen schot tussen de palen op doel was gelost. Ineens durfde de keeper Bauke klein Kranenburg met doeltrappen de bal netjes naar één van de centrale verdedigers te spelen en zodoende kwam de ingevallen Tijs Oldenhave als linksback daarna in de voeten in balbezit. Daardoor kon er ineens ook over de grond worden ingespeeld naar de voorhoedespelers en kregen Luuk de Jonge, Guus Garritsen en Niek Lieverdink als linksbuiten de bal niet op ‘strothoogte’, maar in de voet en in ieder geval over de grond aangespeeld. Vorden JO15-1 was ineens de dominante partij en draaide de wedstrijd volledig om. Tijdens een dergelijke fase in een finalewedstrijd is het dan wel zaak dat je jezelf in een dergelijke periode beloond met een doelpunt en dat kwam er in eerste instantie nog niet van. Zowel Niek Lieverdink als Mees Enzerink kregen een paar keer de mogelijkheid om met hun sterke linkerbeen uit te halen, maar meer dan een corner zat er in deze fase niet in. Toch kwam uit een cornerbal uiteindelijk wel de 1-1 op het scorebord, nadat Niek Lieverdink de bal op punt vijf had doorgekopt en Mees Enzerink met een halve omhaal de bal vanaf de vijf meter keurig binnen schoot. Het was een effectbal, die hij niet geheel lekker kon raken, maar daardoor wel onhoudbaar voor de keeper tegen het zijnetje aan viel.

Nu was iedereen benieuwd of Vorden ook door ging drukken of dat de wedstrijd juist weer in evenwicht kwam, doordat Vorden JO15-1 het beoogde doel had bereikt (een doelpunt) en zich wellicht wat meer in zou laten zakken. Tijdens de eerste 10 minuten van de 2e helft was VIOD al een keer heel dichtbij een succesvolle counter geweest en ook direct na de 1-1 kwam de linksbuiten gevaarlijk in het zestienmeter gebied. Zijn inzet ging echter over, maar VIOD drong toch weer meer aan en was meer op de helft van Vorden te vinden en net op het moment dat Vorden JO15-1 in de daarop volgende fase via de sterk spelende Rens Jansen en Thijn van Pijlen het middenveld weer in handen kreeg, moesten de geel-zwarten een zware domper verwerken. De overigens sterk spelende Jorn Leegstra leverde in de opbouw de bal per abuis in bij de linksbuiten, tijdens een poging om zijn eigen rechtsback Sam Korenblek aan te spelen. Jorn moest wel aan de noodrem trekken (shirtje vasthouden en hand om zijn middel) en kreeg terecht de gele kaart en aangezien dit in de Achterhoek Cup betekend dat je 10 minuten naar de kant moet, speelde Vorden JO15-1 ineens 10 tegen 11. Dit had het sein voor VIOD moeten zijn geweest om de wedstrijd weer naar zich toe te gaan trekken en op balbezit te gaan spelen, zoals zij dit in de eerste helft juist zo goed deden. Maar het tegendeel was waar, want het was juist Vorden dat de gevaarlijkste ploeg bleef, vooral door de snelheid en handigheid van Guus Garritsen op rechts en Niek Lieverdink op links perfect uit te buiten. In deze fase was ook spits Luuk de Jonge een zeer bruikbare pion en zeer nuttige speler voor het team, door de ‘man minder situatie’ bij balverlies met vele sprintjes en loopacties goed te maken. Trainer Ruud van der Linden greep in door Julius Wesselink in te brengen als mandekker en deze kweet zich prima van zijn taak.

Maar ook op het vlak van emotie en beleving was het een echte finale en VIOD reageerde helemaal verkeerd in deze fase van de wedstrijd. Terwijl Vorden JO15-1 zowel in het veld als langs de kant juist rustig bleef en gewoon hun ding uit bleven voeren, ging bij VIOD het kokend water geheel over de pan. Eerst was het nummer 17 die na vele duw-en trekduels als optelsom een gele kaart kreeg en daarmee ook 10 minuten naar de kant moest. En als klap op de vuurpijl kreeg ook de trainer van VIOD JO15-1 wegens commentaar langs de lijn een rode kaart en sloeg deze negatieve sfeer helemaal verkeerd over naar zijn ploeg in het veld. Vorden JO15-1 profiteerde optimaal en nadat allereerst Niek Lieverdink, na een heerlijk steekballetje van Luuk de Jonge, nog jammerlijk gemist had met zijn linkerbeen, was het in de 60e minuut alsnog raak voor de geel-zwarten. Mees Enzerink kwam rond de zestienmeter in duel met de verdediger van VIOD en gaf op het laatst de bal toch nog een tikje om er echt langs te komen. Nadat hij direct daarna de bal keihard op doel schoot was het Niek Lieverdink die nu wel de bal prima raakte en met zijn rechterbeen de bal keurig binnen schoot: 2-1. De wedstrijd stond op z’n kop en ineens was Vorden de winnende en bovenliggende partij. Inmiddels mocht bij Vorden JO15-1 Jorn Leegstra weer in het veld, dus was het nu voor Vorden 10 tegen 11. Maar direct na dit moment, kwamen Guus Garritsen en zijn directe tegenstander met elkaar in conflict en reageerde beide te emotioneel door te opzichtig ff een rekening te vereffenen. Een dubbele rode kaart was het gevolg en nu was het ineens 10 tegen 9. Een compliment voor de jongens van JO15-1 dat het in alle hectiek toch gewoon hun ding bleven doen en steeds maar weer via Jelmer, Thijs, Thijn en Rens op balbezit bleven voetballen. In de 67e minuut werd het daardoor ook 3-1, want via wederom balbezit op het middenveld en een pass van Rens waarbij hij zijn schoen door de lucht schoot, werd ‘Man off the Match’ Niek Lieverdink op de linkerkant weg gestuurd en schuin alleen op de keeper schoot hij gedecideerd met links de 3e treffer binnen.

De wedstrijd was beslist en ondanks verwoede pogingen van VIOD, bleef Vorden JO15-1 rustig en goed overeind. De inmiddels weer in het veld gekomen nummer 17 van VIOD kon zich niet beheersen en liet zijn frustratie de vrije loop en mocht met rood nu definitief het veld verlaten. Vorden JO15-1 genoot van de 3 minuten blessuretijd want in alles bleek dat de wedstrijd was gelopen. Met een enorm gejuich vanaf de volle tribunes werd het laatste fluitsignaal begroet en mocht Vorden JO15-1 na de verloren finale in het seizoen 2021-2022 nu wel de Achterhoek Cup in ontvangst nemen en zich dus winnaar noemen van de editie 2022-2023!

Hieronder de foto met sponsor Henri vd Brink van ‘vd Brink ICT’ in de kleedkamer na de spontane traktatie voor de prachtige prestatie van Vorden JO15-1. In het midden met de beker is speler Job Schoppers zichtbaar en hij vulde vanuit de JO15-2 deze finale de ploeg aan tot 14 spelers.