75-jarige jubileum scheidsrechtersvereniging Winterswijk en omstreken in 2025.

Dankzij deze krasse knarren staat er ieder weekend nog een echte scheidsrechter op het veld: ‘Ik ben bang dat we de 100 jaar niet halen’

Uit DE Gelderlander (foto’s Theo Kock en Jan Ruland van den Brink).

Krasse knarren, zo mogen ze best genoemd worden. Over anderhalve week, op dinsdag 19 maart, wordt een aantal leden van de scheidsrechtersvereniging Winterswijk in het zonnetje gezet tijdens de jaarvergadering in het clubgebouw van voetbalvereniging Grol in Groenlo.

Kwiek en topfit

Jan Floors, Joep Dorsthorst en Jan Bouwmeesters zijn de nestors met een lidmaatschap van zestig jaar. Needenaar Floors fluit zelfs nog steeds op 77-jarige leeftijd. ,,Op zaterdag 16 maart de derby tussen Vios Beltrum en FC Eibergen in de vierde klasse”, zegt de kwieke en topfitte Floors.

Hans Veneberg (oud-voorzitter van AZSV), Hans Scheinck (ex-preses van Grol), Aloys Raben en Zeeg Jongkoen vieren binnenkort hun 50-jarige jubileum, terwijl Vincent Beunk en Jan Bomans veertig jaar lid zijn. Jan Elferink uit Winterswijk is al veertig jaar bestuurslid van de scheidsrechtersvereniging.

Allemaal worden ze binnenkort gefêteerd. In de bestuurskamer van Grol kijken de jubilarissen terug op hun mooie en langdurige periode als arbiter. En ze komen al snel tot de conclusie dat het anders is dan in hun beginjaren als scheidsrechter.

Agressie (verbaal en fysiek) op de velden is een van de redenen dat het aantal scheidsrechters ver is teruggelopen. Floors: ,,Toen ik begon te fluiten, waren er 14.000 scheidsrechters in Nederland. Nu nog slechts 6000.”

,,En bij de COVS (vakbond van scheidsrechters, RW) zijn ook nog maar 3500 à 4000 leden aangesloten”, zegt Elferink. ,,Corona heeft ook niet meegeholpen. In het westen zijn er in de lagere standaardklassen al geen bondsscheidsrechters meer. Daar moeten de clubs soms zelf voor een scheidsrechter zorgen bij hun eerste elftal. Ik ben bang dat het bij ons ook die kant op gaat.”

Geen aanwas

,,Het probleem is dat wij elke donderdag met de ouderen nog wel trainen in Eibergen, maar dat de jonge scheidsrechters dat niet bij ons doen”, zegt voorzitter Nando Smid van de scheidsrechtersvereniging. ,,De jongeren trainen elders, in Doetinchem of in Enschede. Er is dus bij ons geen aanwas.”

,,Volgend jaar vieren we met onze vereniging het 75-jarige jubileum”, aldus Elferink. ,,Dat halen we makkelijk, maar ik ben bang dat we de 100 jaar niet halen. We moeten oppassen dat we geen bejaardensoos worden. We hebben nog 77 leden, maar die zijn natuurlijk lang niet allemaal scheidsrechter meer.” ,,Er fluiten er nog zo’n 25’’, vult Floors aan.

Denken over fusie

,,Misschien moet er gedacht worden aan een fusie met een andere scheidsrechtersvereniging”, oppert Grollenaar Hans Scheinck, die bij zijn club Grol nog bijna elk weekeinde als arbiter bij de jeugd en lagere senioren op het veld staat. ,,Dat hebben we al gedaan”, stellen Smid en Elferink. ,,Dan zouden we samen moeten gaan met Enschede of Doetinchem.”

Met weemoed kijken de aanstaande jubilarissen terug. ,,De app heeft veel kapot gemaakt”, zegt Floors niet zonder reden. Hij doelt op het wedstrijdformulier dat op de telefoon kan worden ingevuld. Het zorgt voor veel minder persoonlijk contact.

,,Vroeger werd het wedstrijdformulier in de bestuurskamer ingevuld, samen met de scheidsrechter”, zeggen de aanwezigen. ,,En na de wedstrijd zat je dan ook bij elkaar. Nu wordt er op een knop gedrukt en gaat iedereen zijn weg. Het is onpersoonlijker geworden.”

,,Het contact met de mensen van de KNVB is ook veel minder geworden”, vult Elferink aan. ,,De binding met de scheidsrechters is veel minder geworden.”

Verplicht fluiten

,,Mannen, we kunnen niet terug in de tijd en moeten niet in het verleden blijven hangen”, tikt Scheinck zijn collega’s op de vingers. ,,We moeten het accepteren zoals het nu is. Bij Grol moeten alle spelers van het eerste elftal om de zoveel weken een wedstrijd van een lager pupillen- of juniorenteam fluiten. Dat is verplicht en ze doen het zonder problemen. Dus dat is ook weer mooi.”

Het neemt niet weg dat het steeds moeilijker wordt scheidsrechters te vinden. Elferink: ,,In Winterswijk wisselen we op zondag al heel lang clubscheidsrechters uit. Maar het wordt steeds moeilijker om er elke zondag twaalf te vinden.”

Toch hebben ze nog steeds plezier. Er wordt nog een clubblad gemaakt, er is een jaarlijkse bingo en barbecue en de scheidsrechtersvereniging Winterswijk en omstreken was al eens organisator van het Nederlands kampioenschap veld- en zaalvoetbal voor scheidsrechters. Toernooien waar steevast heel hard en soms ook gemeen gespeeld werd. ,,Waarom denk je dat wij scheidsrechters zijn geworden”, lacht Lichtenvoordenaar Vincent Beunk. ,,Wij konden niet voetballen.”

FOTO: Op de voorgrond (v.l.n.r.) Vincent Beunk, Jan Bomans, Jan Floors en Hans Scheinck. Op de tribune (v.l.n.r.) Zeeg Jongkoen, Nando Smid, Jan Elferink, Hans Veneberg, Aloys Raben en Joep Dorsthorst. © Theo Kock

FOTO 2: Ondanks zijn hoge leeftijd (77) fluit Jan Floors uit Neede nog steeds op niveau, zoals hier bij VIOD in de derde klasse van het zondagvoetbal. © Jan Ruland van den Brink