KNVB: Competitiestructuur O23 teams gewijzigd per seizoen 2024/’25 door toename belangstelling van clubs

De competitiestructuur en het dispensatiebeleid in de A-categorie van de O23 competities onder de vlag van de KNVB veranderen met ingang van het seizoen 2024/’25.

door John van der Kamp, wedstrijdsecretariaat Achterhoek Cup

De aanleiding daarvan is dat de belangstelling voor de O23 competitie jaarlijks toeneemt. Zo steeg het aantal teams in de A-categorie dit seizoen met 44. Aldus het artikel dat de KNVB deze week online publiceerde.

“De O23 competitiestructuur (piramide) wordt met ingang van het seizoen 2024/’25 verbreed. De aanleiding daarvan is dat de belangstelling voor de O23 competitie jaarlijks toeneemt. Zo steeg het aantal teams in de A-categorie dit seizoen met 44. Daarnaast lossen we met de verbreding van de piramide een aantal problemen op die zijn ontstaan door de grote populariteit van de O23 competitie. Zo kunnen nu niet alle kampioenen van de 4e divisie promoveren en dat is ongewenst”, laat de KNVB weten.

De inzet van dispensatiespelers is buiten verwachting gestegen en de richtlijnen hiervan gaat de KNVB ook aanpassen in het seizoen 2024/2025.

“Ook in het seizoen 2024/’25 mogen per wedstrijd/team twee dispensatiespelers worden ingezet. Voor deze dispensatiespelers geldt geen maximumleeftijd. Met ingang van het seizoen 2024/’25 vervalt echter wel de specifieke regeling voor keepers dat zij standaard twee jaar ouder mogen zijn. In de praktijk leidt deze regeling namelijk tot verwarring. Bovendien blijkt uit onderzoek en uit contacten met verenigingen dat de extra regeling niet nodig is. Een keeper kan immers ook één van de twee toegestane dispensatiespelers zijn. Uit dataonderzoek is vastgesteld dat de inzet van twee dispensatiespelers in totaal (veldspeler(s) en/of keeper) volstaat”, vervolgt de KNVB in het artikel, dat via de onderstaande LINK in het geheel is te lezen.

Klik op de afbeelding hieronder om door te gaan naar de website van de KNVB.