De talentvolle arbiters Wes van Klooster uit Varsseveld en Julia Vermeer (24) uit Duiven willen hogerop.

uit De Gelderlander

Tekst: Fred Diks , Foto: Theo Kock

Wes van Klooster werd bij de verkiezing van Amateurscheidsrechter van het Jaar in de categorieën KNVB-scheidsrechter en Talent van het Jaar de beste van Gelderland. ,,Ik was dolblij en ging helemaal uit mijn dak. Lange tijd stond ik op de vierde plek, maar uiteindelijk won ik toch. Het is een mooie bekroning van mijn loopbaan tot nu toe.”

Julia Vermeer werd tot haar grote verbazing de beste vrouwelijke scheidsrechter van deze provincie. ,,Het is superjammer dat er zo weinig vrouwen fluiten. Misschien ben ik daardoor ook wel eerste geworden. Ik hoop dat deze verkiezing andere meisjes en vrouwen inspireert om zelf ook te gaan fluiten. Misschien denken ze wel ‘dit kan ik ook’. Want fluiten is echt supergaaf.”

Wes: ,,Als ik met vrienden voetbalde en er was een oneven aantal spelers, dan ging ik fluiten.”

Hoewel Wes van Klooster pas 19 jaar is geworden, stippelt de Varssevelder zijn scheidsrechters- loopbaan zelfverzekerd uit. ,,Ik wil het betaalde voetbal halen. Je moet namelijk groots dromen. Ik besef dat die weg nog heel lang is, maar als je geen doelen hebt, waar doe je het dan voor?”

Julia: ,,Ik fluit op zaterdag de eerste en tweede klasse standaardteams. Sommige ploegen kijken even vreemd op, omdat ze blijkbaar nog nooit een vrouwelijke scheids hebben gehad. Maar ik vind juist dat mannen me altijd heel respectvol behandelen.

Julia Vermeer uit Duiven was in september vierde official in de Eredivisie Vrouwen bij FC Utrecht – Feyenoord. ,,Dat vond ik mooi om mee te maken. In het stadion zaten 15.000 toeschouwers. De sfeer was geweldig. Toen nam ik me voor om ooit zelf ook eens een eredivisieduel voor vrouwen te leiden. Dat is een reële doelstelling.”

Lees het complete verhaal in De Gelderlander van donderdag 4 januari 2024.