Vrouwen DZC’68 finalist Achterhoek Cup, na 5-0 winst op FC Zutphen VR1

Doetinchem – Het vrouwenteam van DZC’68 is de tegenstander van AZSV in de finale om de Achterhoek Cup. Woensdagavond werd in de Halve Finale FC Zutphen VR1 met 5-0 verslagen. Het team van trainster Ira Reerink hield ondanks de vijf tegendoelpunten zich goed staande, mede door goed keeperswerk van Jacqueline Meijer. Zij behoede haar team voor meer tegentreffers. Tot scoren kwam FC Zutphen echter niet. Uit de spaarzame aanvallen bleek de goede DZC-doelvrouw Suzan van Brenk een sta in de weg.

Door John van der Kamp

Bij DZC’68 ontbreekt vanavond hoofdtrainer Jantien van der Zijden op de bank. Zij geniet van een vakantie op Aruba. Assistent-trainer Arjan Engel had captain Kyra Smit niet tot zijn beschikking en Maartje Bussink, Mira Jansen en Suus Waterman waren door verschillende redenen niet inzetbaar. Na het beginsignaal van scheidsrechter Henk Peters eiste DZC’68 direct de bal op. Via de linkerkant creëerde de 1e klasser uit Doetinchem enkele kansjes, maar FC Zutphen-keepster Jacqueline Meijer hield haar doel schoon. DZC-spits Minke van de Wiel had na acht minuten de score kunnen openen, maar miste de bal uit een voorzet van Yentl den Ouden.  In de 12e minuut heeft de aanvaller van DZC wel succes en soort van dichtbij de 1-0. Na dit openingsdoelpunt valt de 2 en 3-0 in een rap tempo. Binnen twee minuten scoort Marley Renner de 2-0, drie minuten later zet Britt Temmink haar naam onder de derde DZC-treffer (3-0). FC Zutphen krijgt uit het niets een kans. Keepster van DZC’68 Suzan van Brenk laat binnen de 16 de bal uit haar handen springen. Met steun van haar verdediging komt FC Zutphen niet tot scoren. Kansen om de voorsprong verder uit te bouwen krijgt de Doetinchemse vrouwen nog voor het rustsignaal. Een uitstekende voorzet van Esmay Bruijl wordt echter niet verzilverd. In blessuretijd schiet Britt Temmink van afstand op doel. De bal wordt door de doelvrouw uit Zutphen met een katachtige inspanning over de lat wordt getikt.

Aan de aftrap van de 2e helft heeft trainer Arjan Engel al zijn vier wissels ingezet. Rienke Rijks, Anne Palm, Debbie van Aken en Linzy Steketee krijgen een volle helft aan speelminuten toebedeeld. Als Yentl den Ouden de 4-0 scoort, weet FC Zutphen keepster Jacqueline Meijer nog geen zestig tellen later goed in te grijpen en voorkomt een doelpunt hiermee. FC Zutphen loert op de ere-treffer. Aanvalster Ines Olthuis komt bijna tot scoren. De handen op de tribune gaan op elkaar, als invalster Linzy Steketee de vijfde treffer voor DZC’68 binnenschiet (5-0). De toeschouwers krijgen een kwartier voor tijd een miraculeus moment te zien. DZC-speelster Yentl den Ouden lijkt van afstand haar tweede treffer te scoren. Echter via de hand van de goalie van FC Zutphen springt de bal via de lat weer het veld in. De slotfase breekt aan. Nadat trainster Ira Reerink namens FC Zutphen alle wissels heeft ingezet, lijkt haar team uit een counter de zo gegunde tegenstreffer te scoren. Vanuit het midden sprint Ines Olthuis met bal richting zestien. Vanuit een mooie pass komt de bal in de voeten van Zoë Verheul terecht, die vanaf rechts een voorzet op maat afgeeft. Maar de hechte verdediging van DZC’68 weet ook deze bal te onderscheppen en verpest de eventuele vreugde bij hun tegenstander. Wel krijgt keepster Jacqueline Meijer een applauswissel en mag Zindzhi Boetzkes de laatste minuten volmaken. Na wat extra tijd vindt scheidsrechter Henk Peters het genoeg geweest en fluit voor de laatste maal.

DZC’68 wint met 5-0 van FC Zutphen en speelt op zaterdag 25 juni de vrouwenfinale tegen AZSV. FC Zutphen krijgt voor het behalen van de derde plaats op de finaledag een geldprijs overhandigd.

Onderstaande foto’s zijn van Cisca Jansen (FC Zutphen):