De dertiende editie van de Achterhoek Cup ging deze week van start. Organisator van het eerste uur John van der Kamp heeft er de afgelopen twaalf jaar duizenden uren werk in zitten en weet alles over het toernooi. ‘Clubs doen vooral mee om de bonuswedstrijd tegen De Graafschap te mogen spelen’.
door Fred Diks, De Gelderlander
Het ontstaan
John van der Kamp is vanaf het eerste uur als organisator betrokken bij de Achterhoek Cup. Hij komt zelf uit Arnhem waar al jarenlang met succes om de Arnhem Cup werd gestreden. ,,Ik zat in het VIOD-bestuur en onder leiding van de toenmalige voorzitter Anton Seggelinck zijn we in 2012 gestart met de Achterhoek Cup, een jaarlijks terugkerend voetbaltoernooi voor Achterhoekse clubs”, vertelt Van der Kamp. ,,Anton was de grote man achter het toernooi. ‘We kijken wel wat het wordt’, zei hij op zijn Achterhoeks. Na een mager eerste seizoen, kregen we veel aanmeldingen. De eerste finale tussen Concordia Wehl en Longa’30 moest op het DZC’68-veld worden gespeeld, omdat VIOD destijds druk was met de aanleg van een kunstgrasveld. Concordia won zeer verrassend en dat was voor andere teams het signaal dat ook zij winstkansen hadden. Ik ben zelf in 2013 aangehaakt en draag het voetbal met me mee. Ik had ooit een seizoenkaart van De Graafschap, maar ik ben liever bij de amateurs. Daar ligt mijn hart.”
De winnaars
Concordia Wehl was in 2012 de eerste (verrassende) winnaar van de Achterhoek Cup. Silvolde, DZSV, AZSV en SDOUC wonnen het toernooi al twee keer. Altijd won De Graafschap de bonuswedstrijd, behalve in 2019: 1-1 tegen AZSV. De winnaar van afgelopen seizoen, SDOUC, heeft de wedstrijd tegen De Graafschap nog niet gespeeld. Van der Kamp: ,,De afspraak is dat het bonusduel binnen veertien dagen in de voorbereiding van De Graafschap wordt gespeeld. SDOUC had echter problemen met het veld. Maar ook als hun kunstgrasveld weer in orde is, is er het probleem dat De Graafschap het liefst op gras voetbalt. In januari wordt er verder overlegd. Als organisatie liepen we daardoor een deuk op. Het was niet goed voor onze uitstraling.”
Veel jeugd, weinig standaardteams
Van der Kamp: ,,We begonnen met weinig ploegen, maar zijn inmiddels flink gegroeid. Het hoogtepunt was vorig seizoen met maar liefst 95 teams, jeugd en senioren. In de beginjaren speelden we in poules van vier, maar dat was geen succes. Ploegen die al twee keer hadden verloren, kwamen vaak zo’n derde duel niet eens meer opdagen ondanks de boete van 75 euro. Nu doen we het via een knock-outsysteem, waarbij je na een nederlaag mag herkansen. Dan weet je zeker dat je minstens twee wedstrijden mee kunt doen. De halve finales en finale zijn altijd op het VIOD-complex.” De Achterhoek telt ruim veertig clubs. Is een deelname van slechts zestien standaardteams aan de huidige editie dan niet weinig? ,,Het probleem van de eerste elftallen is dat ze doordeweeks meestal niet beschikken over een ruime selectie. Dan hebben ze vaak nog geen acht man op de training en durven ze zich niet op te geven voor de Achterhoek Cup, omdat ze bang zijn dat ze alsnog moeten afzeggen.”
Ook Liemers en Twente
Alle Achterhoekse clubs zijn welkom in de Achterhoek Cup. Daarnaast doen er ook verenigingen mee uit de Liemers, zoals DVV. En uit Twente is HSC’21 erbij gekomen. Van der Kamp: ,,Hoe dat zit? De Graafschap wil dat clubs van buiten de Achterhoek die mee willen doen, zijn aangesloten bij de RSVJ. Dat is het samenwerkingsverband tussen amateurs en De Graafschap. Anders worden ze uitgesloten. Zo wilden DUNO uit Doorwerth en de vrouwen van RKHVV uit Huissen ook graag meespelen. Ze verzonnen allerlei smoesjes, maar het feest ging niet door. De Graafschap is vanaf het begin een sterke partner voor de organisatie van de Achterhoek Cup, net als de SDO, de scheidsrechtersvereniging die de arbiters levert.”
Prijzenpot
De clubs doen vooral mee om de bonuswedstrijd te mogen spelen, stelt Van der Kamp. ,,De winnaar mag thuis tegen De Graafschap voetballen en krijgt de helft van de recette. Alle verliezende halvefinalisten en finalisten krijgen een cheque. De waarden lopen op tot 350 euro. Daarnaast doneren we elk jaar geld aan een goed doel. Het schenken van een mooi bedrag staat bij ons als organisatie hoog in het vaandel. Dit seizoen is er ook voor het eerst voor de vrouwen iets te winnen. Zij mogen op eigen terrein spelen tegen het eerste vrouwenelftal van De Graafschap dat dit jaar debuteert in competitieverband. Het sportiefste team wordt aan het einde van het toernooi beloond met de Fairplay Cup. Elke wedstrijd geeft de scheidsrechter een cijfer aan de teams. Op basis daarvan wordt de winnaar berekend. De prijs ging vorig seizoen naar Grol.”
Foto: DZSV, inmiddels opgegaan in het huidige FC Dinxperlo, met de Achterhoek Cup in 2016. (Foto: De Gelderlander)
Foto inzet kolom Winnaars: Concordia Wehl, de winnaar in 2013, met de eerste Achterhoek Cup (Foto: De Gelderlander).
Foto: Achterhoek Cup bestuur editie 2015/2016: vlnr staand Nils Vriezen, Erwin Alofs, Eelco Peters en Anton Seggelinck. vlnr zittend Manfred Wieben en John van der Kamp. (Foto: Achterhoek Cup)