Eerste meidenteam onder vlag van De Graafschap en MVVA

DOETINCHEM – De Graafschap en Meiden Vrouwen Voetbal Achterhoek (MVVA) slaan de handen ineen door komend seizoen het Meiden Onder 16 team (MO16) uit te laten komen in de competitie. 

Het team is het eerste meidenteam ooit dat onder de gezamenlijk vlag van De Graafschap en MVVA zal gaan uitkomen. 

Het programma van het elftal zal grotendeels gaan lijken op het programma dat de teams in de jeugdopleiding van De Graafschap aangeboden krijgen. Zo zullen de speelsters overdag gaan trainen en wordt het rooster van school hierop aangepast. 

“De Achterhoek heeft veel voetballende meiden. Meiden met een voetbaldroom konden tot aan 2019 niet terecht in onze regio, waardoor de talenten onze regio uitgingen. Wij hebben er voor gezorgd dat er een compleet aanbod voor meiden is, dichtbij huis in hun eigen omgeving”, legt Hilde Gerritsen van MVVA uit. “Dat we de samenwerking met De Graafschap nu gaan intensiveren, maakt ons ontzettend trots. De Graafschap is een club met een grote achterban. Ook veel meiden zijn supporter van De Graafschap. Speelsters kunnen nu ook dromen van het spelen bij De Graafschap.”

“De organisatie van MVVA is inmiddels uitgegroeid tot een hele volwassen organisatie”, aldus algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp van De Graafschap. “Toen zij bij ons kwamen met de vraag of wij konden faciliteren dat het elftal onder 16 jaar kon uitkomen in een competitie, hebben we daar mee ingestemd. Zo stimuleren we de talentontwikkeling niet alleen bij de jongens in de jeugdopleiding, maar dragen we nu op deze manier ook bij aan de talentontwikkeling van de meiden. Het team zal gedeeltelijk onder de vlag van De Graafschap uitkomen, maar wel blijven vallen onder een eigen stichting die haar eigen financiering verzorgd.” 

“Het is mooi om op deze manier bij te dragen aan de ontwikkeling van deze meiden”, aldus hoofdjeugdopleiding Jefta Bresser van De Graafschap. “Zij zullen ongeveer een zelfde traject gaan doorlopen zoals we dat nu ook bij de jongens in de opleiding doen. Alles om ervoor te zorgen dat zij zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen.” 

“Ik ben heel erg blij dat ik samen met alle meiden deze kans krijg. Wij hebben allemaal de droom om profvoetbalster te worden. Nu we volgend seizoen met het De Graafschap-logo op de borst spelen, wordt deze droom ook meer werkelijkheid. Hopelijk is dit het begin van een mooie carrière”, aldus Kee Hubert, speelster van MVVA. 

Over MVVA
Met veel voetballende meiden en vrouwen was het eigenlijk ‘gek’ dat er geen doorgroeimogelijkheden waren voor voetbaltalenten in de Achterhoek. Het was tijd om hier verandering in te brengen! Om talentvolle meiden uit de Achterhoek ontwikkelingsmogelijkheden te bieden, is in 2019 MVVA opgericht met als doel om het meiden- en vrouwenvoetbal in de Achterhoek kwalitatief te laten groeien.
MVVA is een professionele jeugdopleiding voor meiden, waar talentvolle speelsters trainen, wedstrijden en toernooien spelen op hoog niveau. “We zijn in 2019 begonnen met de oprichting van MVVA met een MO13 team. We hebben er bewust voor gekozen om de piramide van onder op te bouwen. Het draagvlak in de regio is ontzettend groot. We werken momenteel samen met 47 clubs uit de Achterhoek, maar ook daarbuiten weten clubs ons te vinden”, legt Anouk ter Bille uit. “Volgend seizoen bouwen we verder met waar we begonnen zijn. Er voetballen dan 100 meiden met talent bij ons. Het MO16 team is ons eerste competitieteam, opgeleid door ons zelf. De teams eronder zijn trainingsgroepen, zij krijgen een aanvullend aanbod naast hetgeen ze op de lokale club krijgen. Deze meiden voetballen bij hun lokale club bijna allemaal tussen de jongens op een hoog niveau. Om met een MO16 team te starten is een bewuste keuze.”

Talentvolle meiden die een ambitie en droom hebben, voetballen veelal tussen de jongens. Er komt een kantelpunt waarop meiden het moeilijker krijgen op fysiek gebied. Ook de aansluiting met jongens wordt anders. Het aanbod bij de lokale club wordt dan beperkter. Om in deze behoefte te voorzien, gaat De Graafschap/MVVA de competitie in.

De Graafschap/MVVA MO16 zal onder de licentie van De Graafschap gaan voetballen. De organisatie blijft in handen van MVVA. Het team zal gaan uitkomen in de Jongens onder 15 (JO15) Hoofdklasse.

Bericht: Achterhoek Nieuws     EDITIE: Doetinchems Vizier